Hollanti ja tulppaanit kuuluvat yhteen. Ihmisten mielikuvat alavista tulppaaniniityistä eivät ole aivan tyhjästä nyhjäistyjä! Kyseessä ei kuitenkaan ole aivan uusi ilmiö vaan tulppaani-mania alkoi jo vuosisatoja sitten. Lue alta miksi Hollannissa rakastetaan tulppaaneja ja kun pääset paikan päälle, vieraile katsomassa maan kauniimpia tulppaaneja!

Tulppaaneja hollannissa

Tulppaanien historia Hollannissa

Tulppaaneja tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla Turkin sulttaanin toimesta. Ensimmäiset nuput ja siemenet vastaanotettiin Viennassa, josta kuljetettiin osa Amsterdamiin. Tulppaani oli erilainen muista sen aikaisista kukista. Sen väri oli ainutlaatuinen ja muotokin aivan uusi näky. Siksi tulppaanista muodostuikin nopeasti eräänlainen status-symboli; 1600-luvulla alkoi hollantilainen kultakausi ja varallisuutta näytettiin innolla. Kauppiaat ottivat tulppaanit innolla vastaan ja kauniita niittyjä alkoi ilmestyä rikkaiden talojen pihoille. Tulppaani oli eräänlainen luksus-tuote, jota voisi verrata jopa koruihin.

Tulppaanien suosio tarkoitti sitä, että moni ryhtyi kasvattamaankin niitä myyntimielessä. 1630-lukuun mennessä tulppaaneja kasvatettiin niin paljon, että niistä riitti vientiin ulkomaillekin. Tulppaaneista muodostui neljänneksi tärkein vientituote Hollannille, juuston, ginin ja sillin jälkeen. Hinnat nousivat, sillä tulppaanien tulevaisuutta pidettiin epävakaana. Tulppaani-mania oli siis huipussaan 1636-1637. Sanotaan, että samoja nuppuja saatettiin myydä monta kertaa päivässä, niin suosittuja ne olivat. Niistä tehtiin myös erityisiä sopimuksia todistamaan ostoja.  Hinnat kuitenkin tulivat alas rytinällä kun jälleenmyynti ei toiminutkaan enää yhtä hyvin kuin manian alussa.

Tulppaani-maniaan liittyy olennaisesti skotlantilaisen Charles McKayn 1800-luvulla kirjoittama teos Extraordinary Popular Delusions aand the Madness of Crowds. Se kertoo siitä, miten koko Hollanti sekosi tulppaanien takia ja miten monet rikastuivat nopeasti nimenomaan tulppaanien avulla. Kaikki halusivat osansa ja tulppaaneja ostettiin siinä toivossa, että ne voitaisiin myydä monta kertaa kalliimpaan hintaan. Tällainen metodi ei kuitenkaan pitkässä juoksussa toiminut ja hinnat romahtivat.

Tulppaanit ovat osa Hollannin nykypäivää

Vaikka hinnat 1600-luvulla laskivatkin, tulppaanit olivat tulleet jäädäkseen. Tulppaani on vahvasti näkyvillä joka puolella Hollantia ja turisteille tarkoitetut liikkeet myyvät monia erilaisia tulppaanin siemeniä. Kaunein pelto löytyy Keukenhofista, joka on maailman suurin kukkapuisto maailmassa. Keukenhof sijaitsee Haarlemin eteläpuolella ja sinne voi varata liput myös netistä. Puisto on ehdoton suosikki turistien keskuudessa ja etenkin jos matkaa maahan keväällä, on Keukenhof pakko nähdä. Tulppaanien lisäksi puistossa on lukemattomia muitakin kukkia; ruusuja, hyasintteja orkideoja, lista on loputon. Kun Keukenhofin kaikki 7 miljoonaa kukkaa aukaisevat nuppunsa, on se näkemisen arvoista. Upea tuoksu on huumaava ja värejä on satoja eri sävyisiä.

Hollannin sateinen sää ja viileä kevät ovat omiaan tulppaanien kasvatukselle. Paras aika tulppaanien ihasteluun on nimenomaan keväällä. Maaliskuun puolesta välistä aina toukokuun loppuun suurimmassa osassa Hollantia pääsee nauttimaan tulppaanien loistosta. Erityisesti huhtikuun puolta väliä pidetään otollisena ajankohtana.


Kommentit

Tulppaanit — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>