Haarlem, Pohjois-Hollannin vauras helmi

 

Haarlem on ihastuttava pikkukaupunki aivan Amsterdamin kyljessä. Se on hyvän ruoan ja shoppailun mekka, jossa erityisesti hieman varakkaammat hollantilaiset viihtyvät. Haarlemista pääset myös helposti meren äärelle rentoutumaan, sillä sekä Zandvoort että Bloemendaalin ranta ovat kaupunkia lähellä.

 

Haarlemin keskeisiä nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kaupungin keskusaukio Grote Markt, jolla viikonloppuisin pidetään ruokamarkkinoita. Tällä aukiolla sijaitsee myös Haarlemin huikea tuomiokirkko Grote Kerk, jossa ehdottomasti kannattaa piipahtaa muutaman euron pääsymaksua vastaan. Kirkko ihastuttaa jo kokonsa vuoksi, ja sen sisäpuolella valo laskeutuu kauniisti sen värikkäistä mosaiikki-ikkunoista.

 

Haarlemin parasta antia on kuitenkin ehdottomasti ruoka. Varaudu maksamaan hieman enemmän, niin saat kokea makuaistiasi hivelevän, unohtumattoman kulinaristisen elämyksen. Parhaita ovat kaupungin ranskalaistyyppiset ravintolat, joissa on tarjolla kaikkea kokonaisena grillatusta kananpojasta ostereihin. Fine dining –ravintoloita löytyy useampia, joten katsasta alueen Guide Michelin. Jos hampurilaisnälkä yllättää, löytyy Haarlemista myös muutama erittäin hyvä ravintola, joissa burgerit kootaan käsityönä ja taatusti tuoreista raaka-aineista.

 

Haarlem on myös täysillä mukana Hollannin olutkulttuurissa, ja oluen paneminen onkin ollut aikanaan tärkeä elinkeino alueella. Vanhaan kirkkoon pystytetty panimo Jopenkerk tarjoilee kotitekoisia oluita aamusta iltaan – nauti kylkiäisenä vaikkapa muutama bitterballen, eli tyypillinen hollantilainen uppopaistettu ”lihapulla.” Jos olut ei kiinnosta, katsasta keskusaukion tuntumassa sijaitsevat viini- ja cocktailbaarit. Täydellisen kahvihetken voit puolestaan viettää vanhassa myllyssä, Molen de Adriaanissa, kanaalia ylittäviä veneitä ihaillen.

 

Haarlemin historia

 

Ensimmäiset maininnat Haarlemista löytyvät 900-luvulta, ja nimen etymologia viittaa ”kotiin metsäisellä dyynillä.” Haarlem oli aikanaan vain pieni kaistale maata merenpinnan yläpuolella, yhdistäen Leidenin Alkmaariin. Alunperin kaupunki rikastui tullimaksuilla, joita se peri laivoilta ja muilta Hollantia pohjois-eteläakselilla ylittäviltä matkalaisilta. Virallisen kaupungin statuksen Haarlem sai vuonna 1245, ja sillä oli Hollannissa tärkeä asema aina keskiajan lopulle saakka.

 

Haarlemin monet vanhat rakennukset ovat säilyneet koskemattomina, sillä Amsterdam syrjäytti sen meren- ja kaupankäynnin keskuksena Hollannin kultakauden aikaan, 1600-luvulla. Tällöin Haarlemista tuli unelias sivukaupunki, joka edelleen toimii Pohjois-Hollannin kunnan pääkaupunkina, vaikka sillä ei kansainvälistä virkaa enää olekaan. Monet Haarlemin vanhoista rakennuksista on rekisteröity Hollannin kuningaskunnan monumenteiksi (Rijksmonument), joten niitä pääsee ihailemaan varmasti tulevaisuudessakin.

 

Haarlemin ja Hollannin historiaan pääset tutustumaan esimerkiksi Teylers -museossa. Teylersissä kannattaa varata opastettu kierros, mikäli sellainen vain on tarjolla. Asiantuntevat oppaat kertovat Haarlemin tapahtumista seikkaperäisesti ja innostavasti, ja pääset kierroksella myös sellaisiin Teylersin saleihin, jotka muuten ovat yleisöltä suljetut.

 

Bloemendaal an Zee

 

Haarlemista pääset bussilla tai pyörällä kätevästi Bloemendaaliin, joka on oivallinen valinta hellepäivän lepohetkeen kauniine hiekkarantoineen. Bloemendaalissa on monta rantaklubia ja aina tarjolla herkullisia meren antimia. Mikäli luontopolut kiinnostavat rantaa enemmän, löytyy Bloemendaalista myös vaellusreitti dyynien lävitse.

 

Zandvoort

 

Zandvoort on yksi Alankomaiden suosituimmista ranta-alueista. Pääset sinne Haarlemista tai Amsterdamista kätevästi junalla, joka jättää sinut aivan meren tuntumaan. Zandvoortista löytyy viihdykettä aina golfista sukellukseen ja jopa kasinoon, mutta muistathan varautua Hollannin säähän: Kova tuuli ja sade voivat yllättää.

 

Miten Haarlemiin pääsee?

 

Haarlemiin pääsee Amsterdamista junalla vartissa. Se sopiikin siis oivallisesti pieneksi päiväpyrähdykseksi. Haarlemin keskusasemalta kävelet kätevästi kaikkialle, ellet sitten tahdo Zandvoortiin tai Bloemendaaliin, joihin pitää ottaa bussi tai vuokrata pyörä.

 

Mitä Haarlemista voi ostaa?

 

Haarlem on shoppailijan paratiisi. Pienet ja kohdikkaat putiikit ovat levittäytyneet ryppäiksi kahden pääasiallisen ostoskadun varrelle, joten löydät niistä helposti kaiken tarvitsemasi. Voit ostaa laadukkaita vaatteita, kenkiä, juustoja, kosmetiikkaa, sekä sisustustarvikkeita. Tai miksei vaikka kokoon taiteltavan pyörän.

 

Kovia, pitkään kypsytettyjä juustoja voit muuten helposti viedä Suomeenkin Haarlemin tai Amsterdamin juustokaupoista. Juustoissa on vahakuori, joten niitä säilytetään kaupoissa huoneen lämmössä – ei jääkaapissa. Matkamuistoksi voit hankkia myös perinteisiä hollantilaisia piparkakkuja tai stroopwaffeleita, eli keksin tapaisia vohveleita, joiden sisällä on karamelli- tai hunajatäytettä. Keksi lämmitetään pehmeäksi kahvi- tai teekupin yläpuolella ennen nauttimista.

 

Yhteenveto

 

Haarlem on tunnelmallinen pikkukaupunki, jolla on pitkä ja kiinnostava historia. Se sopii oivallisesti vaikkapa päiväretkeksi Amsterdamista, Utrechtista, tai Haagista käsin, ja sinne kannattaa ehdottomasti jäädä syömään päivällistä. Ravintolan varaaminen ennalta on suositeltavaa.


Kommentit

Haarlem — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>