Hollantilaiset puukengät (hollanniksi klompen) ovat tuttu näky turistikaupoista. Niiden historia ei kuitenkaan ole täysin selvillä. Ensimmäistenkin puukenkien ajankohta on hieman hämärän peitossa; puukenkien luonnollinen materiaali on helposti maatuvaa, joten vanhimmat puukengät ovat kadonneet jo aikaa sitten. Puisia kenkiä on käytetty manner-Euroopan maissa läpi aikojen, jopa Pohjoismaissa asti. Hollantisilla on kuitenkin aivan erityinen suhde puukenkiin. Siksi kengistä on muotoutunut todellinen symboli Hollannille, aivan kuten tulppaanit ja tuulimyllytkin.
Puukenkien historia
Puisten kenkien sanotaan juontavan juurensa jo keskiajalle asti. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole totta yllämainitun syyn takia. Vanhin löydetty puukenkä on 1200-luvulta. Se löydettiin Amsterdamista. Toinen antiikkinen puukenkä loydettiin Rotterdamista ja sen arvellaan olevan samalta vuosisadalta. Lisäksi arvellaan, että joitakin puukenkiä on jopa käytetty aina tähän päivään asti eli yli 800 vuotta!
Keskiajalle asti oli yleistä kävellä paljain jaloin. Erityisesti maaseudulla kenkiä oli vaikea saada, joten suurin osa ihmisistä eli ilman. Kengät kuuluivatkin lähinnä rikkaille. He pitivät huolta rakkaista kengistään laittamalla niiden sisään puiset tuet. Näiden tukien sanotaankin olevan hollantilaisten puukenkien esi-isät! Muodoltaan ne ovat hyvin samanlaiset kuin puukengät nykyäänkin. Esimerkiksi kärki oli jopa terävä.
Puisista kengistä tuli muotia 1500-luvun alussa. Ne oli helppo valmistaa yhdestä puupalasta. Ne olivat käytännölliset ja tukivat jalkaa, sekä olivat kaiken lisäksi edulliset. Puukengät suojasivat jalkoja silloinkin, kun Hollannissa tavan mukaan satoi.
Hollantilaiset puukengät nykyaikana
Tänä päivänä nähtävät hollantilaiset puukengät ovat hieman erilaisia vanhoista versioista. Puukengiä ei ymmärrettävästi pidetää enää juuri lainkaan, mutta ne muistuttavat hollantilaisia heidän historiastaan. 1900-luvulle saavuttaessa Hollannissa valmistettiin tavallisia kenkiä, jotka pikkuhiljaa syrjäyttivät puukengät. Sotien aikana niihin kuitenkin palattiin, sillä ne kestivät paremmin kuin nahasta valmistetut kengät.
Vuosien aikana puukenkien ulkomuoto kehittyi hiukan, mutta eniten se näkyi koristelussa. Joka kylässä oli oma kengäntekijänsä ja he lisäsivät tuotoksiin omat koristeensa – kaiverruksia, värejä ja koristepiirroksia nähtiin monia erilaisia. Puukenkien maalaaminen tosin alkoi vasta 1920-luvun jälkeen. Miesten kengissä käytettiin mustaa ja keltaista. Naisten kengät taas olivat hyvin koristeellisia.
Kenkiä näkee eniten tietysti turistikaupoissa, mutta niitä pidetään yhä esimerkiksi maatiloilla. Myös sepät, puutarhurit ja kalastajat voivat hyvinkin vielä käyttää puukenkiä. Itse asiassa kengät luokitellaan Euroopan Unionin säädösten mukaan turvallisuuskengiksi. Tanssiessakin pidetään usein puukenkiä. Tärkeää on tietysti, että maahan osuessaan kenkä kopsahtaa komeasti.
Valmistajia on Hollannissa useita ja joillakin tehtailla voi jopa vierailla. Puukenkiä voi kokeilla vaikkapa turisteille tarkoitetuissa kaupoissa! Käveleminen on helppoa, mutta se tuntuu hieman oudolta. Huhujen mukaan joka vuosi Hollannissa valmistetaan yli 6 miljoonaa paria puukenkiä. Löydät siis varmasti sopivan parin!
Kommentit
Puukengät — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>