Leiden on pienikokoinen kaupunki Hollannin eteläosassa noin puolen tunnin matkan päässä Amsterdamista. Vaikka kyseessä onkin vain reilun 100 000 ihmisen pikkukaupunki, on se kauneudellaan hurmannut matkaajat ympäri maailmaa. Leiden on opiskelijoidenkin suosikki ja parhaimmillaan kaupungissa on jopa 20 000 opiskelijaa yhtä aikaa. Kaupungissa on paljon nähtävää museoista ja erilaisista tapahtumista lähtien. Erityisesti kaupungin vanha keskusta luomaa vanhoilla rakennuksillaan. Leiden sopiikin erinomaisesti päiväreissuille Amsterdamin loman ohessa, mutta pidemmänkin ajan saa kulumaan Leidenissä mainiosti.

Matkusta Leideniin

Amsterdam ei ole kaukana Leidenistä ja Haagin kaupunki on vartin matkan päässä. Parhaiten Leideniin pääsee junalla eri puolilta Hollantia, mutta bussitkin kulkevat hyvin. Koska kaupunki on hyvin pieni, siellä voi hyvin kulkea jalan paikasta toiseen. Idyllinen kaupunki sopii hyvin kävelyretkille, ja levähdystaukoja voi pitää sen lukuisissa kahviloissa. Halutessaan voi vuokrata pyöränkin. Vuokraamo nimeltään EasyFiets tarjoaa pyöriä edullisesti.

Leidenin historia

Kaupunki on hyvin vanha, sen sanotaan olevan perustettu jo vuonna 860, tosin jo muinaiset roomalaiset pitivät siellä linnoitustaan satoja vuosia ennen sitä. 1500-luvulla kaupunki joutui espanjalaisten piiritysten kohteeksi, mutta selvisi siitä kunnialla. Samana vuosisatana Leideniin perustettiin sen yliopisto, joka oli maan ensimmäinen.

Nykyään Leiden on vilkas opiskelijakaupunki, josta löytyy monia nähtävyyksiä ja paljon koettavaa sen pienestä koosta huolimatta. Kaupungissa on paljon kanaaleja, mutta myös puistoja ja jokialueita. Arkkitehtuuri on vaihtelevaa ja erityisesti vanhassa kaupungissa pääsee ihastelemaan satoja vuosia vanhoja rakennuksia. Mielenkiintoinen yksityiskohta on vuonna 1995 aloitettu seinäruno-projekti, jonka tuotoksia näkyy satojen rakennusten seinillä edelleen.

leiden hollanti

Nähtävyydet ja tekemistä

Leidenissä on lukuisia kirkkoja, tunnetuimpia niistä Hooglandse Kerk ja Pieterskerk. Kaupungin pitkä historia on jättänyt jälkensä joka puolelle. Leidenin ympärillä kulkee vuosisatoja vanha muuri ja kaupungin porttejakin on jäljellä vielä pari. Muita monumentteja ovat kaunis renessanssityylinen kaupungintalo ja Van der Werffin puisto.

Museoita on Leidenin pieneen kokoon nähden paljon. Kiinnostavimpia ovat Etnologinen museo, jossa pääsee tutustumaane eri alueiden ihmisten alkuperään sekä tuulimyllyistä kertova museo Molen de Valk. Myös luonnonhistorian museo ja Boerhaaven museo ovat hyviä kohteita.

Festivaaleja järjestetään useita joka vuosi. Lokakuussa Leidenin kansainvälinen elokuvafestivaali tuo kävijöitä eri puolilta maailmaa. Samassa kuussa järjestetään myös espanjalaisen piirityksen loppua juhliva festivaali, joka on hyvin suosittu. Sitä ei kuitenkaan suositella perheen pienimmille, sillä juhlinta muistuttaa enemmänkin suuren mittakaavan pub-iltaa kuin perheille suunnattua ohjelmaa.

Leidenin yliopisto on hyvin vanha, mutta se on yhä erittäin arvostettu ja kiinnostava nähtävyys turisteillekin. Vanhat yliopistorakennukset ovat näyttäviä kuten niissä järjestettävät seremoniatkin.

Ravintoloita Leidenissä

Leidenin kaupungissa on lukematon määrä ravintoloita ja baareja. Etenkin Pieterswijkin alueella on paljon valinnanvaraa. Edullista ruokaa tarjoavat esimerkiksi opiskelijoiden suosimat Donattelo’s ja Restaurant Dartel. Hienostuneempaan makuun käy De Branderij, jonka menu on hyvin monipuolinen ja tasokas. Aasialaista ruokaa on tarjolla eri puolilla kaupunkia. Esimerkiksi Sabai Sabai on moneen kertaan valittu kaupungin parhaaksi thai-ravintolaksi.

Leiden majoitus ja yöelämä

Kyseessä on opiskelijakaupunki. Kuten arvata saattaa, baareja ja yökerhoja on runsaasti. Iltamenojen jälkeen Amsterdamiin pääsee takaisin puolessa tunnissa, mutta Leideniin kannattaa jäädä yöksikin jos ei halua stressata kotiinmenoajasta. Yopyä voi kaupungin monissa hotelleissa tai bed & breakfast -majoituksissa. Niitä on lukuisia ja eri budjeteille sopivia. Leidenissä on myös Euroopassa suosittuja pieniä putiikkihotelleja.

Kolme suurinta yökerhoa ovat opiskelijoita täynnä oleva NEXT Leiden, livemusiikin mekka LVC sekä teemabileitä järjestävä Danssalon in Casa. Cocktaileja voi maistella Fandango-baarissa ja pubitunnelmaan pääsee mukaan De Kroeg -nimisessä baarissa. Kaupungin kokoon suhteutettuna valinnanvaraa on paljon.

Hintatasoltaan Leiden on usein edullisempi kuin Amsterdam. Turistisesonkien aikaan ero ei kuitenkaan ole mittava. Ulkona syöminen ja baarit voivat tulla kalliiksikin paikasta riippuen. Paikalliset osaavat neuvoa hyvin eri nähtävyyksiä ja ruokapaikkoja englanniksi. Voit siis kysyä vinkkejä esimerkiksi majoituksen järjestäjältä.

Kaiken kaikkiaan Leiden on hurmaava pikkukaupunki, jossa viihtyisi kauemminkin. Etenkin jos Amsterdam ja sen vilkas meno on jo nähty, Leiden tarjoaa hieman rauhallisempia virikkeitä.


Kommentit

Leiden — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>