Mikäli Hollanti loma on jo tehty, ovat kanaalit Hollannissa varmasti tulleet tutuiksi. Etenkin jos Amsterdamissa liikkuu, ei niiltä voi välttyä! Kauniit kanaalit siltoineen ovat upea näky mihin aikaan vuodesta tahansa. Ymmärrettävästi Amsterdam onkin saanut lempinimen ”Pohjoisen Venetsia”. Kanaalit ovat suuri osa Hollannin kulttuuria ja paikalliset ovat syystäkin ylpeitä.

Mistä nämä vesireitit sitten ovat alunperin ilmestyneet Hollantiin? Tässä artikkelissa kerromme hieman lisää kanaaleista ja niiden historiasta.

Hollannissa kulkevat kanaalit

Hollannin kanaalien alkuperä

Hollanti on alava maa, tuleehan siitä toinen nimikin, Alankomaat. Maassa vallitsee meri-ilmasto, mikä tarkoittaa sateiden olevan yleisiä. Alangot ja sade yhdessä aiheuttavat tulvia. Jonkinlainen keino siis oli keksittävä veden kuljettamiseksi pois kaupungeista. Kanaaleja rakennettiin ihmisvoimin eri kokoisia ja erityisesti isoihin kaupunkeihin. Kanaalit ovat jokea muistuttavia vesireittejä. Yleensä joko toisella tia molemmilla puolilla kulkee katu. Samalla kanaalit olivat mainio tapa kulkea paikasta toiseen nopeasti veneillä.

Amsterdamiin rakennettiin kanaaleja jo 1600-luvulla. Kaupungin laitamille rakennetut kanaalit suojelivat sitä vihollisiltakin. Nykyään Hollannin kanaalit ovat tärkeä nähtävyys siinä missä tulppaanit ja puukengätkin. Ne ovat osa useimpia turistikierroksia. Kanaaleissa kulkee ravintolalaivojakin ja jotkut jopa asuvat veneissä!

Jo pelkästään Amsterdamissa on jopa 100 kilometrin edestä kanaaleja. Siltojakin on yli 1500. Moni kanaaleista on nimetty UNESCON kulttuuriperintölistalle, joten niiden olemassaoloa suojellaan tarkasti vielä tänäkin päivänä. Ongelmana on etenkin se, että kanaaleihin heitetään polkupyöriä ja muita isoja romuesineitä.

Parhaat kanaalit Hollannissa

Amsterdamin kanaalit tulevat varmasti tutuksi kun kaupungissa kulkee. Heti keskustassa näkee lukuisia kanaaleja ja sieviä siltoja. Yksi tunnetuimmista kanaaleista Amsterdamissa on Zwanenburgwal, joka kulkee samannimisen kadun vieressä. Jos haluaa nähdä enemmänkin kanaaleja, voi suunnata lähellä sijaitsevaan Utrechtiin.

Leidenin kaupungissa on eniten kanaaleja ja siltoja Amsterdamin jälkeen, mutta paikka on hieman kauempana. Jos aikaa riittää, on reissu kuitenkin sen arvoinen. Alunperin kanaaleja rakennettiin erityisesti suojaamaan kaupunkia ulkopuolisilta. Leidenissä on jopa 28 kilometrin verran vesireittejä ja 88 siltaa. Kaupungissa järjestetään monia erilaisia veneretkiä turisteille. Halutessaan voi vuokrata jopa oman moottoriveneen ja parkkeerata sen kätevästi aina kun haluaa ylös kaduille.


Kommentit

Kanaalit — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>