Hollanti tunnetaan erityisesti house- ja trance-tyylisestä musiikista. Maasta loytyy kuitenkin lukemattomia muidenkin tyylien edustajia, sillä musiikkiperinteet ovat vahvat. Yhä edelleen hollantilaiset bändit ja DJ:t niittävät mainetta ympäri maailmaa. Tuttuja nimiä ovat esimerkiksi DJ Tiesto ja Armin Van Buuren. Nämä herrat ovat elektronisen musiikin ammattilaisia, mutta Hollanti tarjoaa lisäksi esimerkiksi indie rock -bändejä, hevimetalli-yhtyeitä sekä tietenkin kansanmusiikkia. Loma Hollannissa voi hyvinkin sisältää keikkoja ja festivaaleja. Mistä Hollannin rikas musiikkikulttuuri sitten on lähtöisin?
Hollantilainen kansanmusiikki
Toisin kuin Suomessa kuultava kansanmusiikki, tyypillinen hollantilainen kansanmusiikki on melodialtaan useimmiten iloista. Teemat tosin voivat vaihdella rakkaudesta kuolemaan. Melodian sijaan itse asiassa musiikin vahva bassolinja on tärkeä ja sen tahtiin tanssitaan. Soittimina kuullaan usein haitari, mutta Hollannissa oli ennen hyvin paljon posetiivejakin. Myohemmin mukaan tuli kitararakin. Kansanmusiikin tahdissa tanssitaan tietysti puukengillä. Niiden korot kopisevat lattiaa vasten musiikin rytmissä. Hollantilainen kansanmusiikki kukoisti erityisesti 70-luvulla, mutta vielä nykyäänkin siitä kuullaan paljon moderneja versioita. Frieslandin alueella järjestetään edelleen kansanmusiikin juhlia, jotka starttasivat jo melkein puoli vuosisataa sitten.
Rock-musiikki Hollannissa
Rokkia on kuultu Hollannissa jo 50-luvulta lähtien. Rokkia soitettiin tietenkin kitaralla ja etenkin Haagin kaupunki tunnetaan rock-musiikin mekkana. Voit lukea lisää Haagin kaupungista täältä.
60-luvulla Hollanti oli tunnettu psykedeelisestä rockistaan, kuten moni muukin maa siihen aikaan. Samaan aikaan sodanjälkeiset tunnelmat tekivät musiikista poliittissävytteistäkin. Vaikka Hollannissa oli paljon omiakin rock-bändejä, hollantilaiset seurasivat vahvasti Amerikasta ja Iso-Britanniasta saapuvia rock-bändejä.
Seuraavina vuosikymmeninä rock-musiikista jakautui lukuisia ala-lajeja, kuten hard rock, indie rock, pop rock ja boerenrock. Boerenrock oli Hollannissa tyypillisesti ns. maaseudun rokkia. Sitä saatettiin laulaa omalla murteella. Laulujen teemana oli usein maaseudun ja autioituneiden alueiden elämä. Boerenrock bändit olivat usein humoristisiakin. Usein keikoilla kuultiin tunnettujen laulujen (kuten Beatlesien) käännöksiä hassuin sanoituksin. Yksi esimerkki Boerenrockista on WC Experience -niminen yhtye.
Indie rock kasvoi 90-luvulla Hollannissakin. Laji tunnetaan parhaiten suurissa kaupungeissa, kuten Amsterdam ja Utrecht. Yhtyeet eivät välttämättä ole tunnettuja maailmanlaajuisesti, mutta taso on silti kova. Hollantilaisia indie rock -yhtyeitä ovat vaikkapa Caesar ja Alamo Race Track. Noise rockia kuullaan yhtyeiltä The Ex ja Gone Bald.
90-luvulla nähtiin lisäksi useita pop-bändejä Hollannista. Hollannista on kotoisin moni Eurodance-bändikin. Rinkutuksia on kuultu Suomessa asti. Radioissa soi usein esimerkiksi Vengaboysia ja Anoukia. Tämä vuosikymmen oli kuitenkin elektronisen musiikin kulta-ajan alkua, lue lisää aiheesta alempana.
Hollanninkielinen musiikki
Ymmärrettävästi moni hollantilainen yhtye laulaa nykyään englanniksi, jos tavoitteena on myynti ulkomailla. Hollannista ilmestyy monia bändejä, joita kuullaan muuallakin. Maa ei kuitenkaan ole lähelläkään esimerkiksi Ruotsin tasoa musiikin viennissä. Yhtyeet voivat kuitenkin erottua joukosta laulamalla omalla kielellään ja useat bändit ovatkin menestyneet hyvin nimenomaan hollannin kielen takia. Hollannin kieltä voi kuunnella esimerkiksi Van Dik Houtin lauluissa.
Hollanti ja elektroninen musiikki
Hollanti tunnetaan elektronisen musiikin kehtona. Tämä on ihan aiheellista. House-musiikki starttasi Chicagossa, Yhdysvalloissa, jo 70-luvun lopulla. Se sai nimensä siitä, että sitä soitettiin The Warehouse -nimisellä klubilla. Musiikkilaji ei kuitenkaan ottanut tulta alleen Pohjois-Amerikassa, mutta Hollannissa se otettiin lämpimästi vastaan. 90-luvun alussa Hollannissa alettiin järjestää house-musiikki soittavia klubi-iltoja. Musiikin suosio teki siitä kuitenkin kaupallista ja klubeilla oli varaa valita asiakkaansa. Kun sisään päästettiin vain korkeammin koulutettuja ja menestyneitä ihmisiä, vastareaktiona syntyivät reivit. Reiveillä tarkoitettiin laittomia juhlia, joihin kokoontui jopa tuhansia ihmisiä tanssimaan yhdessä. Tästä syntyi musiikkilaji nimeltä gabber. Gabber oli enemmän hardcore-tyylistä musiikkia, nopealla tahdilla tietenkin. Joskus tempo saattoi olla jopa 260 iskua minuutissa! Gabber-tyyli oli suurin Hollannissa tunnettu nuorisokulttuuri. Miespuoliset gabber-fanit tunnisti ajellusta päästä sekä verkka-asuista, joissa tietenkin oli helppo tanssia. Musiikin ajateltiin tuovan yhteen kaikki eri ihmiset – rinnakkain saattoivat tanssia opiskelijat ja rikkaat ihmiset, kaikki musiikkia rakastaen. Musiikkityyliä soitettiin vuosituhannen vaihteessa joka puolella maata, pienimmissäkin baareissa. Ajan kuluessa house-musiikki alkoi levitä ja sen eri alalajit muuttua. Silloin Hollannissa kehittyi myos iloisempi ja melodisempi versio housesta, trance.
Hollantilaiset DJ:t ovat edelleen suosittuja ympäri maailmaa. DJ:t kuten Armin Van Buuren, Ferry Corsten ja Tiesto olivat suosittuja ensin Hollannissa. Iso-Britannia ylisti hollantilaisia DJ-lupauksia ja pian heitä kuultiinkin joka puolella. Vielä tänäkin päivänä DJ Magazine -lehden Top 10 DJ-listalla on suurin osa hollantilaisia.
Trance ja house saivat omat tapahtumansa erityisesti ID&T-nimisen yrityksen takia. Kolme amsterdamilaista ystävystä Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim ja Theo Lelie (yrityksen nimi tulee heidän etunimiensä alkukirjaimista) halusivat kokeilla, kuinka isoja tapahtumia Hollannissa saisi aikaan elektronisen musiikin saralla. He onnistuivat mainiosti ja yritys järjestää tapahtumia edelleen! Hollannissa järjestetään edelleen maailman suurimpia trance- ja house-tapahtumia, kuten Sensation, Tomorrowland ja Trance Energy. Tuhannet ihmiset kokoontuvat tanssimaan ja tunnelma on todellakin ainutlaatuista. Muista kuitenkin varata liput ajoissa. Vaikka paikalle mahtuukin tuhansia ihmisiä, ovat nämä tapahtumat erittäin suosittuja!
Hollantilainen rap-musiikki
Kuten Suomessa, Hollannissakin on vahva paikallinen hip hop -kulttuuri. Jo 80-luvulla julkaistiin muutamia hollantilaisia hip hop -levyjä. Vuosikymmenen loppua kohti musiikkityylin edustajia oli monin verroin enemmän. Esimerkiksi MC Miker G & DJ Sven olivat tunnettuja ulkomaillakin Madonnan kappaleesta muokatulla rap-kappaleella. Nykyään tyyli vaihtelee gangsta rapista hollantilaiseen oldskooliin. Rap-musiikkia tehdään paljon hollannin kielelläkin. Englannin kielestä on käännetty monia sanoja hollanniksi, jotta omalla kielellä olisi helpompi luoda musiikkia. Tunnetuimpia hollantilaisia räppäreitä ovat esimerkiksi The Opposites ja Typhoon.
Musiikkitapahtumia Hollannin lomalla
Mikäli olet musiikin ystävä ja lomakohteena on Hollanti, et varmasti tule pettymään – olipa suosikkityylisi mikä tahansa! Etenkin kesäisin Hollannissa järjestetään kymmeniä, jos ei satoja musiikkitapahtumia. Elektronisen musiikin tapahtumat keräävät ihmisiä ympäri maailmaa, mutta pikkupubeissakin saa kuulla toinen toistaan parempia muusikkoja. Amsterdamissa on eniten tarjontaa, onhan kyseessä maan pääkaupunki. Muut kaupungit eivät kuitenkaan jää kovin kauas jälkeen. Voit tutustua Hollannin musiikkitapahtumiin täällä.
Kommentit
Musiikki — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>