Hollanti on kulttuurillisesti erittäin rikas ja myös sen taidemaailma on kansainvälisesti tunnettu. Suurimmat kaupungit Hollannissa ovat täynnä museoita ja taidegallerioita, joissa voi käydä ihastelemassa maan taidemaalareiden kuuluisimpia teoksia. Etenkin jos sadepäivä osuu kohdalle Hollannin loman aikana, museokierros on paikallaan. Tässä esittelyssä Hollannin kuuluisimmat taidemaalarit sekä museot, mistä heidän teoksiaan löytää.

Näe Van Gogh Hollanissa.

Van Gogh – Tähtikirkas yö

Vincent Van Gogh

Van Gogh (1853-1890) on ehdottomasti tunnetuin hollantilainen taiteilija. Hänen surullinen elämäntarinansakin melkein yhtä kuuluisa kuin hänen työnsä, sillä taiteilija menehtyi oman käden kautta vain 37-vuotiaana vuonna 1890. Valitettavasti hän nousi kuuluisuuteen vasta kuolemansa jälkeen ja nykyään hänet tunnetaankin yhtenä länsimaiden merkittävimpänä taiteilijana.

Van Gogh syntyi Zundertin kaupungissa Hollannissa keskiluokkaiseen perheeseen. Hänen on sanottu olevan hiljainen ja ujo lapsi. Van Gogh aloitti maalaamisen suhteellisen myöhään, vasta melkein kolmenkymmenen vuoden iässä. Aikaisemmin hän tosin työskenteli taidekauppiaana. Hän sairasteli paljon elämänsä aikana sekä fyysisesti että henkisesti. Taiteilija vietti paljon aikaa yksin ja tarttui myös pulloon aika ajoin. Kuolinhetkellään Van Gogh oli fyysisesti hyvin heikko. Kuoleman jälkeen hänen maineensa taiteilijana kuitenkin kasvoi ympäri maailman ja nykyään häntä pidetään tärkeänä vaikuttajana myös nykytaiteeseen.

Van Goghin tyyli taiteessa oli kuitenkin hyvin erityinen. Vahvat värit ja uniikki siveltimen käyttö tekevät hänen teoksistaan helposti tunnistettavia. Tunnetuimpia teoksia ovat Tähtikirkas yö, Makuuhuone Arlesissa ja Öinen katukahvila. Van Gogh teki monia henkilökuvia lähinnä tulojen takia. Niissä hän keskittyi enemmän ihmisen persoonallisuuden kuvaamiseen eikä pelkkään ulkoiseen olemukseen.

Missä Van Goghin töitä voi nähdä Hollannissa?

Van Goghin töitä on eniten esillä Amsterdamissa sijaitsevassa Van Gogh Museossa tai Rijksmuseumissa, jotka molemmat sijaitsevat kaupungin museokorttelissa.

Vermeer Hollannin museossa

Vermeer – Maitotyttö

Johannes Vermeer

1600-luvulla vaikuttanut Johannes Vermeer on tunnettu erityisesti keskiluokkaista elämää kuvaavista maalauksistaan. Vermeer syntyi 1632 ja kuoli 1675 vain 43-vuotiaana. Tuohon aikaan tosin eliniän odote ei ollut pitkä muutenkaan. Vermeerin elämästä ei tiedetä paljoakaan; hän syntyi Delftin kaupungissa silloisessa Hollannin tasavallassa ja eli elämänsä suhteellisen köyhänä. Kuolemansa jälkeen hän jätti perheelleen suuret velat, sillä vaikka Vermeer oli tunnettu taiteilija jo eläessään, hän ei kuitenkaan nauttinut taloudellisesta menestyksestä. Kuuluisuutta hän nautti tosin vain paikallisesti, vasta myöhemmin häntä alettiin arvostaa Hollannin ulkopuolellakin.

Vermeerin maalaukset kuvaavat usein tilanteita sisätiloissa, keskiluokkaisissa rakennuksissa. Niihin sisältyy yleensä nainen. Hän maalasi myös kaupunkimaisemia Hollannissa. Se, mikä Vermeeristä tekee erityisen, on hänen valon ja varjon käyttönsä maalauksissa. Vaikka nykyään kyseinen tekniikka on hallussa monellakin tunnetulla taidemaalarilla, siihen aikaan valaistus Vermeerin taiteessa oli erityistä.

Kuuluisimmat teokset ovat elokuvastakin tuttu Turbaanipäinen tyttö (toiselta nimeltään Tyttö ja helmikorvakoru) sekä Maitotyttö.

Missä Hollannissa voi nähdä Vermeerin töitä?

Amsterdamissa Vermeerin töitä on näytillä Rijksmuseumissa. Muualla päin maailmaa niitä on esimerkiksi New Yorkissa Metropolitan Museumissa.

Karel Appel

Uudempaa hollantilaista taidetta edustaa Christiaan Karel Appel (1921-2006), joka vaikutti toisen maailmansodan jälkeisessä avant garde -liikkeessä ympäri Eurooppaa. Appel aloitti maalaamisen jo 14-vuotiaana ja jatkoi sitä loppuun asti. Hän syntyi Amsterdamissa, opiskeli taidetta ja eli suhteellisen rauhallista elämää. Hänen taiteensa kuitenkin herätti joskus negatiivisia reaktioita, mutta useimmiten sitä arvostettiin.

Appel keskittyi maalaamisen lisäksi myös erilaisiin kuvanveistotöihin. Hänen tyylinsä oli hyvin värikäs ja jopa lapsenomainen.

Missä Hollannissa voi nähdä Appelin teoksia?

Kuten yllämainittujen taidemaalareiden töitä, myös Appelin maalauksia voi nähdä Rijksmuseumissa. Lisäksi Hollannissa Zwollen kaupungissa sijaitsevassa Museum de Fundatiessa on yksityinen kokoelma, missä on mukana Appelinkin maalauksia.


Kommentit

Taidemaalarit — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>