Jalkapallo Hollannissa

Hollannin jalkapallokulttuuri on juurtunut syvälle kulttuuriin. Se on selvästi maan ykköslaji. Hollannissa jalkapalloa pelaa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Hollanti on menestynyt maailmanmestaruuskilpailuissa, Euroopan-mestaruuskilpailuissa ja sillä on kova liigataso. Maan ehdottomiin ykkösjoukkueisiin kuuluu AFC Ajax, PSV Eindhoven ja Feyenoord Rotterdam. Nämä joukkueet ovat pitkään hallinneet maan ykkösliigaa, Eredivisietä. Eredivisie on Hollannin miesten korkein liigataso.

Hollannin jalkapallon menestyksen yksi kulmakivistä on sen harjoittama juniorityö. Varsinkin Ajaxin organisaatio on tuottanut juniorityön avulla monia huippupelaajia. Ajaxin junioriakatemian pelaajista jopa 85 prosenttia pääsee pelaamaan jalkapalloa ammatikseen. Myös PSV Eindhoven on tuottanut hyviä pelaajia. Eindhovenin kasvatteja ovat muun muassa legendaarinen Ronaldo ja Ruud Van Nistelrooy.

Hollannin jalkapallomaajoukkue on 1970-luvulta lähtien ollut melko yleinen näky erilaisissa kisoissa. Legendaariset oranssit pelipaidat ovat jääneet monien mieleen. Hollannin joukkue kehittyi nopeasti ja 70-luvulla Hollanti oli uuden pelityylin ”totaalisen jalkapallon” edelläkävijä. Totaalisella jalkapallolla tarkoitetaan sitä, että pelaajat eivät ole sidottuja perinteisiin pelipaikkoihin ja pelaajien välinen liikkuminen on tarkasti ennalta suunniteltu ja synkronisoitu. Käsite sai alkunsa Ajaxista, jossa pelityyli hiottiin. Hollannin ponnistelut tuottivat tulosta ja se pääsikin samalla vuosikymmenellä kahdesti finaaliin. Maajoukkueen suurimpiin saavutuksiin kuuluu Euroopan-mestaruus vuonna 1988 sekä kolme maailmanmestaruuskilpailujen hopeaa vuosina 1974, 1978 ja 2010.

Vaikka Englannin liigan on jalkapallo vedonlyönti harrastajien vakiosarja, niin myös Hollannissa liigaa ja Hollantilaista jalkapalloa voi veikata. Toisinaan listoilla on Hollantilaista jalkapalloa ja tietenkin aina kun pelataan Mestareiden liigaa, Euroopan- tai maailmanmestaruutta niin Hollanti on mukana. Tällöin voi myös veikata tai pelata pitkä-/tulosvetoa Hollannin puolesta tai vastaan. Ja tietenkin kansainvälisiltä toimistoilta löytyy pelit ja kertoimet kaikkiin Hollannnin liigan peleihin.

Jalkapallo herättää suuria tunteita ja usein jalkapallofanit riehaantuvat mellakoihin. Varsinkin Feyenoordin kannattajat ovat tunnettuja väkivaltaisuudestaan. Seuran kannattajat ovat ottaneet usein yhteen vastustajan kannattajien kanssa, varsinkin Ajaxin kannattajien. Fanien häiriköinti on aiheuttanut ongelmia koko joukkueelle, sillä vuonna 2006 Feyenoord suljettiin pois UEFA Cupista katsojien häiriköinnin vuoksi.


Kommentit

Jalkapallo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>