Miksi Hollannissa nähdään paljon oranssia?

Moni on varmasti miettinyt, mistä Hollannin oranssi väri tulee? Maan lipussahan ovat aivan toisenlaiset värit; punainen, sininen ja valkoinen. Silti Hollannin jalkapallojoukkue pitää pelatessaan oranssinvärisiä peliasuja ja usein myös maan kansallisina juhlapäivinä ihmisillä on oranssia yllään. Miksi? Syy ei itse asiassa ole mikään kovin erikoinen, vaan asia selittyy historialla.

Oranssi on kuninkaallisen perheen väri

Oranssilla värillä on pitkä historia. Oranssi on nimittäin Hollannin kuninkaallisen perheen väri. Nykyinenkin kuninkaallinen perhe nimittäin on osa Orania-Nassau-sukua, joka juontaa juurensa aina Vilhelm Oranialaiseen asti. Suomennos hieman hämää, sillä alkuperäiset nimet, Oranje-Nassau sekä Willem van Oranje selittävät asian paremmin: oranje on suomeksi oranssi. Tämä ei tietysti selitä sitä, miksi hollantilaiset ylipäätään ovat aivan hullaantuneet tähän väriin, mutta asia vain on näin.

Milloin Hollannissa pukeudutaan oranssiin?

Oranssia puetaan erityisesti urheilu- ja jalkapallo-otteluissa sekä kuninkaallisen perheen juhlapäivänä. Kaupunkien kadut täyttyvät oranssipukuisista ihmisistä. Jos matkailu Hollannissa kiinnostaa ja haluat kokea aidon juhlan tunnun, valitse ajankohdaksi kuninkaallinen syntymäpäivä! Hollantilaiset ovat tunnettua juhlakansaa, mutta nämä päivät ovat vieläkin vauhdikkaampia.

Huhtikuun 27 on aivan erityinen päivä, sillä silloin Hollannissa on Kuninkaan päivä. Tällöin pukeudutaan tietenkin oranssiin ja kaupunkien liikennettä usein rajoitetaan juhlimisen takia. Kyseisenä päivänä maan lippua liehutetaan yhdessä oranssin viirin kanssa kunnianosoituksena kuninkaalle.

Jalkapallo-ottelut ovat oma lajinsa. Jos olet ikinä päässyt näkemään vaikkapa tärkeän Hollannin maaottelun, tiedät mistä on kyse; oranssi meri täynnä Hollannin omia faneja. Tietysti pelaajat itsekin pelaavat oransseissa asuissa ja maajoukkueen vaakunakin on oranssi.

Älä siis ihmettele, jos Hollannin matkan aikana törmäät suuriin joukkoihin oranssiin pukeutuneita ihmisiä! Kyseessä on vain paikallinen juhlapäivä tai tärkeä ottelu.


Kommentit

Hollanti ja oranssi — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>