Hollannissa on yhteensä 5 lentokenttää, jonne tavalliset matkustajakoneet lentävät. Lentoyhtiöstä riippuen koneet lentävät eri kentille. Suosituin on ehdottomasti Amsterdamin lentokenttä Schiphol, eikä ihmekään, onhan kyseessä pääkaupungin lentokenttä. Suomestakin nimenomaan Schipholin kentälle pääsee suorilla lennoilla. On kuitenkin hyvä tietää muistakin kentistä mikäli aikoo liikkua maan sisällä tai matkustaa Hollantiin muualta kuin kotimaasta. Euroopan sisällä lentävät halpalentoyhtiöt esimerkiksi käyttävät pienempiä kenttiä.
Tässä pieni esittely Hollannin lentoasemista.

Amsterdam Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol on Hollannin suurin lentokenttä. Se on tärkeä kansainvälisen lentoliikenteenkin kannalta, sillä Schiphol on Euroopan kolmanneksi kiireisin lentokenttä ja neljännestoista koko maailmassa. Suomi Hollanti lennot lennetään lähes aina Schipholin kentälle. Lisäksi Schiphol on vaihtoasema lukuisiin muihin kohteisiin. Suomalaisillekin tutun hollantilaisen lentoyhtiö KLM:n päämaja on Schipholin kentällä.
Amsterdam Schiphol on vanha lentokenttä, sillä se aloitti toimintansa jo 1916, mutta silloin kyse oli lähinnä sotilastoiminnasta. Tavalliset matkustajalennot aloittivat 1940-luvulla. Nykypäivänä kenttä on hyvin suuri vaikkapa Helsinki-Vantaan kenttään verrattuna. Siksi jatkolentojen lähtöportit kannattaa etsiä hyvissä ajoin.
Schipholin kenttä on hyvin tasokas ja palveluita on paljon. Kentältä löytyy kaikki mitä lentokentältä voi olettaakin; tax free -kauppoja, tuliaisliikkeitä, kahviloita Starbucks mukaanlukien ja esimerkiksi kirjoja ja vaatteita myyviä liikkeitä. Eikä siinä vielä kaikki! Lentoyhtiöiden etuohjelmien jäsenille on tarjolla erilaisia lounge-alueita. Niistä pääsevät nauttimaan tavallisetkin matkustajat. Lentokentän toisessa kerroksessa nimittäin sijaitsee puistoa imitoiva rentoutumisalue, jossa on mahdollista levähtää tai hankkia hieronta jatkolentoa odotellessa. Kentällä on ilmainen ja rajaton Wi-Fi. Tupakoijille on varattu omat tupakointihuoneet. Vaikka siis joutuisitkin odottelemaan Schipholin kentällä jopa yönkin yli, ei se ole hullumpaa.
Kenttä sijaitsee 9 kilometriä Amsterdamista, joten sinne pääsee keskustasta nopeasti joko bussilla, junalla tai taksillakin. Kentältä pääsee junalla suoraan muihinkin isoihin kaupunkeihin, kuten Utrecht ja Rotterdam. Tämä lentokenttä on selvästi helpoin tapa matkustaa Amsterdamiin.

Hollanti lento

Eindhoven

Eindhovenin kenttä on matkustajamäärältään Hollannin toiseksi suurin lentokenttä. Se sijaitsee Eindhovenin kaupungin länsipuolella. Amsterdamista sinne pääsee helpoiten junalla Utrechtin kautta. Kannattaa kuitenkin varata aikaa, sillä matka voi viedä 1,5 tai 2 tuntiakin. Bussillakin pääsee, mutta matkaan menee aikaa vähintään yhtä kauan.
Eindhovenin hyvä puoli on se, että sinne lentävät tunnetuimmat halpalentoyhtiöt. Ryanair, Vueling, Wizz Air ja Transavia vain muutamia mainitaksemme. Schipholiin verrattuna nimittäin lennoista aiheutuvat kulut ovat lentoyhtiöille monin verroin edullisemmat Eindhovenin kentällä. Voidakseen tarjota edullisempia hintoja nämä yhtiöt ovat valinneet tämän lentokentän. Suomesta halpalentoyhtiöt eivät tosin vielä tee monia lentoja.
Kentällä on hyvät palvelut, kauppoja ja kahviloita. Toki hieman pienemmässä mittakaavassa Amsterdamiin kenttään verrattuna, mutta silti paremmat kuin monilla muilla pikkukentillä.

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague -lentokenttä sijaitsee Rotterdamissa. Se aloitti toimintansa 1956. 70-luvulla kenttä tosin todettiin tarpeettomaksi ja se suljettiin. 1990-luvun talousnousu lisäsi lentoja ja kenttä avattiin uudelleen. Aikaisemmin se tunnettiin nimellä Rotterdam Airport, mutta hyvät palvelut Haagin kaupunkiin edistivät nimen muutosta. Lentokenttä on Hollannin kolmanneksi suurin ja vuosittain sen kautta lentää reilu 1,5 miljoonaa matkustajaa. Rotterdamissa on paljon muutakin lentämiseen liittyvää toimintaa, kuten lentäjäkoulutusta.
Rotterdamin kentälle ei moni lentoyhtiö lennä. Amsterdamista tullessakaan se ei ole kovin kätevällä paikalla, vaan juna joudutaan vaihtamaan bussiin Rotterdamin rautatieasemalla. Kentän plussa on kuitenkin se, että se sijaitsee eläväisessä Randstadin maakunnassa aivan kuten Amsterdamkin. Kentältäkin löytyy muutama kauppa sekä kahviloita ja baareja.

Maastricht

Maastrichtin lentokenttä sijaitsee aivan maan eteläosassa. Siksi sieltä lennetään matkustajalentoja myös Amsterdamiin, sillä lentäminen on nopeampaa kuin maan kautta kulkeminen. Lentoyhtiöistä Maastrichtiin lentää vain muutama, kuten Ryanair ja Wizz Air. Muuten kenttä on hyvin vilkas erityisesti ilmakuljetusten kanssa. Vaikka kenttä onkin hyvin pieni, sieltä löytyy muutamia liikkeitä odottelua helpottamaan.
Maastrichtin kentälle pääsee helpoiten bussilla Maastrichtin rautatieasemalta.

Groningen Airport Eedle

Groningen Airport Eedle on Hollannin koillisosassa Eelden maakunnan lähistöllä sijaitseva pieni lentokenttä. Sillä on kuitenkin pitkä historia, joka juontaa juurensa 1920-luvulle asti. Amsterdamiin on matkaa yhteensä noin 3 tuntia junalla ja bussilla kulkien. Lähiseutukin tarjoaa nähtävää mikäli pääkaupunkiin asti ei ole tarvetta mennä.
Vain muutamat lentoyhtiöt lentävät Groningenin lentokentälle: Nordica, Wizz Air, Corendon ja Transavia. Yksikään niistä ei tarjoa lentoja Suomesta ainakaan tällä hetkellä. Nordica lentää Kööpenhaminasta. Groningenin rautatieasemalta pääsee lentoasemalle bussilla


Kommentit

Hollannin lentokentät — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>