Hollanti matkailu sujuu paremmin, jos on varautunut säähän. Ennen lomalle lähtöä (tai jopa varaamista) onkin hyvä siis katsoa edes vuodenaikojen keskilämpötilat, niin tietää mitä pakata! Tässä yleistä tietoa Hollannin ilmastosta ja säästä yleisesti.

Loma hollannissa - millainen sää?

Hollanti ilmasto

Hollannissa vallitsee  meri-ilmasto. Tämä tarkoittaa sitä, että Hollannin talvet ovat viileät eikä lämpötila nouse kovin korkealle kesälläkään. Suomeen verrattuna talvi Hollannissa on kuitenkin suhteellisen lämmin, sillä esimerkiksi tammikuun keskilämpötila on kolme astetta. Joskus talvella saattaa esiintyä kylmempiä aikoja, jolloin kanavatkin jäätyvät. Näin ei kuitenkaan käy joka talvi. Lunta saadaan yleensä tammikuussa, mutta se sulaa nopeasti pois. Jos lämpötila talvella on kovin korkea, lumisade muuttuu vesisateeksi.

Kevät alkaa maaliskuun tienoilla, jolloin ensimmäiset tulppaanitkin alkavat kukkia. Hollanti on tasainen maa, joten sateet aiheuttavat helposti tulvia. Tulvia nähdään kesäisinkin. Kanavat, vesialueet ja tulvat aiheuttavat sen, että Hollanti on kostea maa ja se tuntuu ilmastossakin. Lämpötilat eivät juurikaan vaihtele, vaikka jokaisen vuodenajan erot tuntuvatkin selvästi. Elokuu on kuumin kuukausi Hollannissa ja elokuun jälkeen lämpötilat laskevat pikkuhiljaa.

Hollanti sää

Sää Hollannissa on hyvin arvaamaton. Pieni sade saattaa iskeä keskellä kirkasta kesäpäivää, mutta toisaalta rankkoja sateita näkee harvemmin. Sää vaihtelee päivittäin ja jopa vuosittain, joten tarkkoja lämpötiloja on hankala ennustaa.

Kesäkuusta syyskuun puoleenväliin keskilämpötila on 20°C, mutta iltaisin lämpötila voi laskea jopa 12°C asti. Kannattaa siis varata lämpimiä vaatteita iltojen varalle. Kesän kuukausista sateisin on kesäkuu, jonka jälkeen sademäärät vähenevät hieman. 

Syksyllä keskilämpötila päivisin on noin 14°C. Joulukuuhun mennessä ilma on jo huomattavasti kylmempää ja voi hyvin lähennellä nollaakin. Keväällä ilmat lämpenevät maaliskuussa, mutta silloinkin harvemmin päästään yli 10°C.

Paras aika matkustaa Hollantiin

Tämä on oikeastaan makuasia; jotkut pitävät viileästä ilmastosta, kun taas toiset haluavat aurinkoista kesäsäätä. On totta, ettei sää ole Hollannin valtti ja matkailu Hollannissa valitaan aivan muista syistä. Kesä ei kuitenkaan ole hullumpi. Hollanti rannikot ovat usein leudompia kuin sisämaan kohteet.

Jos Hollanti loma osuu talvelle, ei sää suomalaisista tunnu ollenkaan hullummalta. Olemmehan me tottuneet jopa kymmenien asteiden miinuslukemiin. Pääsääntönä voitaisiinkin siis sanoa, että kylmyyttä ei välttämättä ole odotettavissa minään vuodenaikana, mutta sadetta kylläkin.


Kommentit

Ilmasto ja sää — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>