Rotterdam on Hollannin toiseksi suurin kaupunki Amsterdamin jälkeen. Rotterdamissa asuu yli 600 000 ihmistä. Jos mukaan lasketaan myös ympäröivät alueet, väkiluku on melkein kolme miljoonaa. Kyseessä on siis suuri kaupunki ja se näkyy. Rotterdamissa on myös Euroopan suurin satama ja vielä 2000-luvun alussa satama oli koko maailman kiireisin. Nyt tittelin on vienyt Shanghain satama. Kiireinen satama ja ison kaupungin piirteet korkeine rakennuksineen antavat kuitenkin hyvän kuvan Rotterdamin tunnelmasta.

Rotterdam loma

Vaikka Rotterdamissa on sataman lisäksi teollisuuttaa, on se silti hyvä matkakohde. Kaupungissa on paljon nähtävää erityisesti Rotterdamin arkkitehtuuri viehättää vierailijoita. Rotterdamissa kulttuurit kohtaavat, sillä liki 50% kaupungin asukkaista tulee muualta kuin Hollannista. Hollannin entisistä siirtomaista on muuttanut paljon ihmisiä nimenomaan Rotterdamiin.

Kaupunki on vilkas ja siellä järjestetään lukuisia festivaaleja. Vesiurheilusta pitäville on paljon tarjontaa, sillä rantaviivan lisäksi Rotterdamin alueella on paljon järviäkin. Etenkin veneily ja purjesurffaus ovat suosittua ajanviihdettä paikallistenkin keskuudessa. Rohkeimmat voivat kokeilla laskuvarjohyppyä!

Miten matkustaa Rotterdamiin?

Helpoin tapa saapua paikan päälle on lento Amsterdamiin ja sen jälkeen jatko junalla suoraan Schipholin lentokentältä. Junamatka kestää puolisen tuntia ja hinta on alle 20 euroa. Kaupunkiin pääsee monista muista Euroopan kohteista junalla tai bussilla. Yhteydet ovat hyvät esimerkiksi Belgiasta ja Iso-Britanniasta.

Kaupungin sisällä matkustaminen on helppoa julkisen liikenteen avulla. Vaihtoehtoina ovat bussi, raitiovaunut ja metro.  Öisin liikkuu yöbussi. Koska Rotterdamissa on paljon vesialueita, sieltä voi kulkea myös vesibussilla tai vesitaksilla viereisiin kaupunkeihin.

Tekemistä ja näkemistä Rotterdamissa

Kuten mainittu, kaupungissa ja sen ympäristössä on paljon veteen liittyvää tekemistä. Nähtävyyksiä on toki muitakin. Historiallisia kirkkoja on muutama, tunnetuin niistä on Grote of Sint Laurenskerk. Muista, että Hollannissa kirkoissa vierailu ei aina ole mahdollista sunnuntaisin. Muita näkemisen arvoisia monumentteja ovat kaupungin talo ja Desiderius Erasmuksen patsas. Patsas kuvaa Erasmus Rotterdamilaista, joka oli 1500-luvun vaihteessa vaikuttava filosofi ja kirjailija. Tunnetuin teos on Tyhmyyden ylistys. Erasmusta arvostetaan Rotterdamissa suuresti edelleen. Merkkejä siitä näkyy siellä täällä ja Rotterdamissa on myös Erasmus-yliopisto. Kaupungin suurin siltakin on nimetty filosofin mukaan.

Rotterdamin suurin tori, Markthal, on suosittu kohde niin täkäläisten kuin turistienkin keskuudessa. Tori sijaitsee suuressa modernissa rakennuksessa ja paikka on täynnä erityisesti viikonloppuisin. Jos museot kiinnostavat, Rotterdamissa voi käydä esimerkiksi taidemuseoissa, joista tunnetuimpia ovat Museum Boijmans Van Beuningen ja Kunsthal. Kaupungissa on merimuseo, luonnonhistorian museo, valokuvamuseo sekä eläintarha. Valinnanvaraa siis on. Halutessaan voi käydä katsomassa uusimmat leffat yhdessä kahdesta megaluokan elokuvateatterista. Elokuussa elokuvia voi katsoa ulkoilmateatteri Museumparkissa.

Jalkapallofanien kannattaa suunnata paikallisiin peleihin. Rotterdamissa on kolme suurta jalkapallotiimiä; Feyenoord, Sparta ja Excelsior. Innokkaat fanit ja vauhdikkaat pelit ovat viihdyttävä näky. Joskus tosin meno saattaa äityä hieman liiankin villiksi, joten pidä varasi.

Shoppailumahdollisuuksia Rotterdamissa on niitäkin useampia. Päärautatieaseman vieressä sijaitsee Chinatown, joka on täynnä edullisia kauppoja. Muita shoppailualueita ovat Lijnbaan ja Hoogstraat. Voit hoitaa tuliaisostokset myös tavarataloissa, sillä useimmat myyvät tunnettuja hollantilaisia tuotteita. Suosittuja tuliaisia ovat juusto, vohvelit ja paikallinen lakritsi. Hollantilainen lakritsi muistuttaa paljon suomalaista versiota, joten se onkin hyvä lahja nimenomaan Suomeen tuotavaksi.

Lähin ranta on Hoek van Holland Strand, joka sijaitsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Rotterdamista. Hiekkarannalla voi uida ja rentoutua, tosin lähellä oleva kylä ei ole juurikaan kovin mielenkiintoinen. Rantabaareja löytyy esimerkiksi Scheveningenin alueella. Sinne tosin on hieman pidempi matka; matkusta junalla Den Haagin asemalle ja ota sen jälkeen raitiovaunu 1 tai 9 Scheveningeniin.

Rotterdam ravintolat ja baarit

Kuten kaikkialla Hollannissa, ravintoloita on paljon ja tarjonta monipuolista. Rotterdamissa näkyy paljon uusia ravintoloita, erityisesti hieman paremman tason paikkoja. Alue nimeltään Oude haven (Vanha satama) on tunnettu pubeistaan ja ravintoloistaan. Stalles ja Rotown ovat rentoja ruokapaikkoja ja hintaluokaltaan keskitasoa. Illalliselle voi suunnata Zinc Restaurantiin tai Bierhandel De Pijp.

Rotterdamin yöelämä on kuuluisa siitä, että kaupungissa on jokaiselle jotakin. Eri genreille on jopa omat alueensa, joten olitpa sitten klubien, jazz-musiikin, punkin tai taiteen ystävä, Rotterdamista löydät varmasti mieleisesi paikan. Esimerkkeinä mainittakoon Club Vie, joka sopii trenditietoisille matkailijoille. Klubilta on myös upeat näkymät Maas-joen yli. Le Vagabond on pitkän historian baari, johon kokoontuvat kaikenlaiset ihmiset muusikoista ja journalisteista turisteihin. Nuorille sopivat yökerhot Kruiskade tai Delftsestraat.

Yöpyminen Rotterdamissa

Rotterdamissa on yöpymismahdollisuuksia jokaisesta hintatasosta. Hostelleja on useitakin, samoin kuten keskitason hotelleja. Kaupungin hienoimmat hotellit ovat varmastikin Hilton-hotelli ja The Rotterdam Marriot Hotel. Nämäkään hotellit eivät ole kuitenkaan kovin kalliita. Huoneiden hinnat alkavat 100 eurosta per yö. Bed and Breakfast -tyyppisiä majoituspaikkoja on Rotterdamissa paljon. Niiden taso vaihtelee, mutta usein bonuksena tarjolla on vinkkejä paikallisten näkökulmasta.

Rotterdam turvallisuus

Etenkin päivisin Rotterdamissa voi kuljeskella rauhassa. Suurkaupungeissa toki sattuu ja tapahtuu, joten arvokkaimmat tavarat kannattaa suosiolla jättää hotelliin. Rotterdamilla on rauhattoman kaupungin maine, eli öisin tiettyjä alueita kannattaa välttää; Stadhuisplein, Spangen, Oude Noorden ja eteläinen Rotterdam kannattaa jättää väliin pimeän tullen. Kaupungissa liikkuu jalkapallojengejä ja huumediilereitä, mutta niihin harvemmin tavallinen turisti törmää.


Kommentit

Rotterdam — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>