Maastricht

Maastrichtin historiallinen pikkukaupunki sijaitsee Etelä-Hollannissa, aivan Belgian rajalla. Kaunis Maas –joen halkoma kaupunki puistoineen vetää puoleensa kiinnostavilla nähtävyyksillä, hyvällä ruoalla, sekä keskieurooppalaisella tunnelmalla. Mukulakivikadut ja kapeat, pastellinväriset vanhat talot huokuvat menneiden vuosisatojen pysähtynyttä romantiikkaa. Pienet viinibaarit, kotoisat ravintolat, sekä kakkukahvilat Maastrichtin historiallisessa sydämessä takaavat matkasi maistuvuuden. Kaupungilla on myös aivan erityinen, unelias tunnelma, joka eroaa Hollannin muista kaupungeista edukseen.

Maastrichtissa on pieni lentokenttä, mutta sinne pääsee helposti myös junalla. Kaupunki sopiikin joko parin päivän pysähdykseen pidemmällä Hollannin matkalla, tai vaikka pidemmänkin Euroopan matkan aloituspaikaksi. Amsterdamista Maastrichtiin kannattaa ehdottomasti mennä junalla, jolloin yhdensuuntainen matka maksaa noin kaksikymmentä euroa ja kestää kaksi ja puoli tuntia. Junia lähtee Amsterdamin keskusasemalta vähintään puolen tunnin välein, eikä matkalippua tarvitse ostaa etukäteen. Voit hankkia lipun asemalta kätevästi automaatista tai tiskiltä, ja ihailla matkasi varrella junan ikkunasta Hollannin maatiloja poneineen ja lampaineen.

Pääset Maastrichtissa kaikkialle kävellen, joten rahaa ei kulu bussi- tai ratikkalippuihin. Hotelli kannattaa varata vanhasta kaupungista, jossa suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee, eikä siis suinkaan läheltä juna-asemaa. Mikäli aikaa on vain yksi päivä, ehdit kyllä näkemään päänähtävyydet, mutta kahden, kolmen päivän pysähdys Maastrictissa lienee paras. Ja jos matka-aikaa on vielä jäljellä, kannattaa jatkaa Belgian puolelle, upeaan Liègeen tai Gentiin, joiden tunnelma on sopivaa jatkumoa Maastrichtin keskiaikaisen uneliaalle fiilikselle.

Paras aika vierailla Maastrichtissa on huhtikuusta syyskuuhun. Huhtikuussa kaupungissa vihertää jo mukavasti, ja toukokuulta alkaen luvassa on hellepäiviä. Muistathan kuitenkin varautua Hollannille tyypilliseen sadekeliin, eli ajoittaiseen tihkutteluun. Pieni sateenvarjo mukaan, niin pärjäät useimpina päivinä vallan mainiosti.

 

Maastrichtin historia

Alunperin roomalaisten perustama Maastricht on yksi Euroopan vanhimmista keskiaikaisista kaupungeista, ja siksi historian ystävän unelma. Strategisesti tärkeän Maastrichtin menneisyyttä kuitenkin värittävät myös sota ja tuho, ja kaupunki onkin kuin tilkkutäkki eri aikakausilta. Keskiajalla Maastricht toimi kaupan keskuksena, ja siellä tuotettiin muun muassa villaa ja nahkaa. Ranskalaiset marssivat Maastrichtiin kahdesti ja ottivat sen haltuunsa kummallakin kertaa. Toisen maailmansodan aikana myös Saksa valloitti Maastrichtin, ja se oli ensimmäinen hollantilainen liittoutuneiden vapauttama kaupunki.

 

Nähtävyydet

Maastricht on ihastuttava sekoitus uutta ja vanhaa. Sen katuja ja aukioita koristavat edelleen ikivanhat muurinpätkät ja linnoitusten osaset, joiden ympärille kaupunki on levittäytynyt. Lisäksi lukuisat kirkot ja vaikuttavat museot ovat ehdottomasti käymisen arvoisia.

Maastrichtin parasta antia ovat kuitenkin sen katakombit, joista alunperin louhittiin kalkkikiveä alueen rakennuksia varten. Luolissa – kuten hollantilaiset näitä ihmisten kaivamia tunneleita kutsuvat – on jopa 8000 erilaista reittiä, joista suurin osa jatkuu Belgian puolelle. Katakombit toimivat sotien aikana myös ihmisten ja omaisuuden suojana, ja esimerkiksi juutalaiset pakenivat holokaustia niihin. Luolastoa koristaa tuhansien piirrosten seitti, jonka sekä kaivosmiehet, että taiteilijat ovat aikanaan luoneet. Kerrotaanpa itse Napoleoninkin kaivertaneen puumerkkinsä kalkkikiveen katakombeissa vieraillessaan.

Maastrichtissa on huima määrä katolisia kirkkoja. Sytytä kynttilä upeassa Onze Lieve Vrouwebasiliek –basilikassa ja ihaile tulenpunaista Pyhän Jansin kirkkoa (Sint-Janskerk) vanhan kaupungin keskuksessa. Lukutoukkaa miellyttää myös vanhaan kirkkoon pystytetty Dominicanen –kirjakauppa. Taiteen ystävälle taas Bonnefanten –museo on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Käyskentele lisäksi Maas –joen rantaa pitkin ja ylitä sen siltoja sieltä täältä – matkan varrella näkyy portteja, muureja, ja muuta vanhaa rakennelmaa. Kuppi kuumaa jossakin rannan läheisyydessä sijaitsevissa kahviloissa lämmittää sillan tuulista toipuvaa matkustajaa.

Mikäli shoppailu kiinnostaa, tarjoutuu siihenkin hyvä mahdollisuus Maastrichtin vanhassa kaupungissa, jossa upeita putiikkeja ja gallerioita on pystytetty vieri viereen historiallisiin rakennuksiin. Erityisesti vaatteiden ja kenkien valikoima on hyvä.

 

Ruokakulttuuri

Hollantilaiset tuntevat Maastrichtin historiansa lisäksi myös loistavista ravintoloista. Belgialaistyylinen ruokakulttuuri kattaa niin hyvät oluet kuin runsaat lounaat ja brunssitkin. Tarjolla on paljon maistuvaa eurooppalaista ruokaa, joista erityisesti mainittakoon italialaistyyppiset ravintolat, espanjalaiset tapaspaikat, sekä viihtyisät kahvilabaarit. Pienet viini- ja juustoravintolat ihastuttavat laajalla ja laadukkaalla valikoimallaan – älä siis tyydy keskusaukion turistiruokaloihin, vaan vaeltele rohkeasti kaupungin pienemmille kaduille. Kulinaristinen nautinto on taattu.

 

Yhteenveto

Rauhallinen Maastricht erottuu Hollannin hektisistä kaupungeista edukseen leppoisalla ilmapiirillään. Se sopii kulttuurin, historian ja ruoan ystäville, ja lisäksi siellä voi rentoutua hyvän oluen, viinin tai shoppailun parissa. Tehtävää ja nähtävää löytyy paljon sekä ulkoa että sisätiloista, joten Maastrichtissa viihtyy säästä riippumatta.

 


Kommentit

Maastricht — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>