Vanhanajan Hollannin henkeä huokuva Delftin kaupunki tarjoaa lukuisia nähtävyyksiä. Kaupunki ei ole kovin suuri, mutta silti se on vähintäänkin päivämatkan arvoinen kohde. Kaupunkia ei vielä nimittäin ole pilattu moderneilla uudistuksilla tai nykyaikaisella arkkitehtuurilla. Nähtävyyksien joukossa onkin siis perinteisiä rakennuksia ja tietysti kanaaleja sekä siltoja. Delft on hyvä matkakohde erityisesti silloin, mikäli Amsterdamin riehakas meno ei ole sinun mieleesi. Kesäisin kaupungin vehreät alueet ja kanaalit ovat kaunista katseltavaa. Jouluisin tosin pääsee ihastelemaan paikallisia joulumarkkinoita ja muita tapahtumia.

Matkusta Delftiin

Delft on keskisuuri kaupunki, mutta siellä ei ole lentokenttää. Niinpä Suomesta Delftiin pääsee parhaiten lentämällä Amsterdamiin tai Rotterdamiin. Sieltä voi ottaa junan suoraan Delftiin. Amsterdamista junamatka kestää noin tunnin ja lipun hinta on päälle 10 euroa. Rotterdamin lentokentältä kestää alle tunnin, mutta junaa tulee vaihtaa Rotterdamin pääasemalla.

Kuten useimmissa muissakin Hollannin kaupungeissa, paikasta toiseen on yksinkertaisinta kulkea jalan tai pyörällä. Etenkin vanhan kaupungin alue on erinomaisesti suunniteltu jalankulkijoille. Autot eivät edes pääse suurimpaan osaan vanhaa keskustaa. Delftin ydinkeskustan läpi kulkee jalkaisin jopa kymmenessä minuutissa ja jalkakäytäviä on paljon. Kannattaa kuitenkin varoa paikallisia pyöräilijöita, jotka eivät aina pidä varaansa jalankulkijoiden kanssa. Jos vuokraat pyörän, voit tehdä sen Delftin juna-asemalla pientä päivävuokraa vastaan. Mikäli pyöriä halutaan vuokrata ryhmalle, kannattaa pyörät varata reilusti etukäteen.

Kävelyreittejä on useita, riippuen tietysti siitä mitä haluaa nähdä Delftissä. Yksi vaihtoehto on Agnetapark. Se on pieni puisto, joka rakennettiin jo 1800-luvun lopulla. Beestenmarkt on sekin kaunista kävelyyn sopivaa aluetta, vaikka siellä onkin paljon ravintoloita ja pubeja. Siellä on mukavaa ihastella erilaisia ruokapaikkoja ja katsella ihmisiäkin.

Delft matkaopas

Delftin historia

Delft on erittäin vanha kaupunki, mikä näkyy joka puolella. Kaupunki perustettiin yli 750 vuotta sitten. 1500-luvulla kuitenkin suuri tulipalo tuhosi tuhansia rakennuksia, mutta uusia rakennettiin tietysti tilalle. Kaupunkia ei kuitenkaan juuri ole uudistettu sitten viime vuosisadan, asuinrakennuksia lukuunottamatta. Nykyään Delftin kaupunki tunnetaan panoksestaan tieteeseen ja taiteeseen. Kaupungissa on erilaisia tukisäätioita sekä teknologia-yliopisto. Yliopisto onkin Delftin mittavin tyonantaja. Opiskelijoitakin kaupungissa näkee paljon. Siellä sanotaan olevan jopa 17 000 opiskelijaa. Kaupunki ei kuitenkaan ole tyypillinen railakas opiskelijakaupunki, vaan hyvin idyllinen pikkukaupunki.

Nähtävyydet ja tekemistä Delftissä

Delftissä järjestetään erilaisia turistikierroksia, mutta voit hyvin kiertää kaupunkia omin päin. Hollanti on täynnä kirkkoja ja tunnetuin monumentti Delftissäkin on varmasti Nieuwe Kerk eli uusi kirkko. Se ei kuitenkaan ole avoinna yleisölle sunnuntaisin. Tämä on normaali käytäntö kirkkojen kanssa Hollannissa, johon kannattaa varautua. Toinen upea kirkko on Oude Kerk eli vanha kirkko. Sen sisälle on haudattu lukuisia tunnettuja hollantilaisia, kuten Johannes Vermeer. Vermeeriä ja hänen maalauksiaan pääsee ihastelemaan taiteilijan kunniaksi rakennetussa museossa Vermeer Centrum Delft.

Hollanti on tunnettu sinivalkoisesta posliinistaan ja sitä saa ihastella De Candelaer -nimisessä pienessä posliinitehtaassa. Paul Tetar van Elven taas on posliinille ja keramiikalle omistautunut museo. The Prinsenhof taas kertoo tarinaa Willem van Oranjen kuolemasta. Hänet nimittäin ammuttiin Delftissä ja luodinreiät ovat edelleen löydettävissä museossa olevasta muuriseinästä.

Mikäli Delftistä haluaa ostaa tuliaisia, on posliini nimenomaan hyvä vaihtoehto. Kaupungista löytää lisäksi hyvää viiniä.

Delft tapahtumia

Delftissä ei ole aivan yhtä paljon valinnanvaraa kuin esimerkiksi Amsterdamissa. Kaupungissa järjestetään kuitenkin vuosittain monia festivaaleja. Kesäkuussa järjestetään teatterifestivaalit ja elokuussa pääsee kuuntelemaan jazzia kolmen päivän ajan Delft Jazz -festivaaleilla. Marraskuussa taas järjestetään Museum Night, eli tapahtuma, jonka aikana kaikki kaupungin museot, galleriat ja muut kulttuuripaikat ovat avoinna koko yön.

Delft ravintolat

Delftissä ei todellakaan ole pulaa ruokapaikoista. Pienempään nälkään sopivat erilaiset kahvilat, kuten Kobus Kuch. Kahviloissa tarjotaan yleensä erilaisia leipiä ja brunsseja sekä makeaa purtavaa. Delftin keskustassa järjestetään markkinat torstaisin ja lauantaisin. Sielläkin pääsee maistelemaan sekä paikallisia että eksoottisempiakin herkkuja. Kokeile esimerkiksi uppopaistettua kalaa!

Illallista varten voi varata pöydän hieman hienommasta paikasta. Le Vieux Jean on ravintola hienostuneeseen makuun ja siellä on erinomainen viinitarjontakin. Eetcafé de Ruif tarjoaa hyvää ruokaa edulliseen hintaan ja siksi se onkin monen opiskelijan suosikki. Vlaanderen on ravintola, jossa järjestetään erilaisia tapahtumiakin. Ohjelmakalenterin näkee ravintolan sivuilla.

Delf baarit ja klubit

Nuoria ja opiskelijoita on paljon, joten Delftissä on monia erilaisia baareja ja yökerhoja. Leppoisia paikkoja ovat esimerkiksi Jazzcafe Bebop ja Knus. Jos tanssijalkaa vipattaa, voi käydä katsastamassa paikalliset klubit The Koornbeurs ja Bierfabriek. Jälkimmäinen sopii hieman vanhempaan makuun, keski-ikä on n. 22 vuotta. Tämä on hieman enemmän verrattuna opiskelijabaareihin, joissa keski-ikä voi olla 17-18 vuotta

Paikallinen olut on Delftse Mueselare Bier. Sitä tarjotaan lähes jokaisessa kaupungin baarissa ja ravintolassa. Hollanti tunnetaan sen kannabis-kulttuurista. Delftsessäkin on siihen tarkoitettuja kahviloita peräti viisi, mutta asiakkailta vaaditaan hollantilainen henkilöllisyystodistus.

Yöpyminen Delftissä

Delft hotelleja on monia erilaisia ja useimmat niistä sijaitsevat keskustassa. Hotel Coen Delft on keskitason hotelli, kaupungin uutuus taas on Hampshire Hotel Delft. Bed and Breakfast -tyyppiset majoituspaikat ovat suosittuja ja niitä loytyy eri puolilta kaupunkia. Halutessaan voi vuokrata loma-asunnon matkan ajaksi. Hyvällä tuurilla pääsee yöpymään vaikkapa kanaalien vieressä tai jopa joessa liikkuvissa asuntoveneissä! On hyvä kuitenkin pitää varansa ja käyttää luotettavia sivustoja loma-asuntoa etsiessä. Asunnon vuokraaminen on Hollannissa helppoa sekä lyhyeksi että pidemmäksi aikaa.

Jos on asuntoautolla liikkeellä, Delftissä voi leiriytyä kolmessa eri leiriytymispaikassa. Hinnat vaihtelevat 10-50 euron välillä. Leirintäalueet eivät ole kovin suuria, mutta ne ovat kaikin puolin turvallisia. Delft on yleensäkin suhteellisen turvallinen kaupunki, tosin järkeä kannattaa aina käyttää, etenkin iltaisin liikkuessa.


Kommentit

Delft — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>